Stevan Filipović

Извор: Нециклопедија
Иди на навигацију Иди на претрагу

Legendarni reziser dokumentarnih filmova sa Vozdovca u Beogradu. Odrastao je okruzen kriminalom i narkomanijom, a i sam je bio u vodama zestokih momaka i tvrdih pesnica ali nikada preko narkotika vec preko tuca i okrsaja. Bekstvo u zdrav razum ostvario je masovnim fizickim treningom u teretanama i boks klubovima, odakle je crpeo inspiraciju za junake svojih filmova i za scenarije po kojima je snimao filmove pod pseudonimom Ljuba Magas.

Zasluzena priznanja bila su mu zlatna palma za kultni film ``Povrataka Sejtana`` kojim se probio 1997 godine.

Politicki nije aktivan, ali je jedan je od osnivaca narodnog pokreta Otpor. 1998 godine, njega i slikara Arsenijevica u Valjevu jurila je policija ali im je poslo za rukom da zavaraju trag tako sto su uspeli da se sakriju u oklopno vozilo lokalne jedinice Vojske Jugoslavije (Stevan je bio artiljerac u vojsci).

1999 godine na planini Jelici zbog svojih organizatorskih sposobnosti bio je dodeljen stabu Velimira Ilica kao glavni telohranitelj. Gospodin Ilic mu ovo nikad nije zaboravio, sto se manifestuje velikom popularnosti Stevana Filipovica u mestima gde prolaze novoizgradjeni autoputevi.

Po nepotvrdjenim podacima, Stevan Dika Filipovic bice predlozen za Nobelovu nagradu za mir 2008 godine.

Ozenjen je sestrom Natase Bekvalac i ima troje dece. U horoskopu je lav, a u krevetu je tigar.