Nastanak i razvoj jacobizma

Извор: Нециклопедија
Иди на навигацију Иди на претрагу

Preuzeto sa zvaničnog sajta jacobinaca http://jacobizam.4rumer.com/index.htm


Uvod Šta je jacobizam, najbolje znaju jacobisti. Njihovo učenje detaljno je opisano na odgovarajućim stranicama (molim ubaciti link). Za našu ovdašnju analizu biće dovoljno da znamo da su jacobisti pre svega pristalice zezanja i veruju u neotuđivo i neuskrativo pravo da se zezaju u virtuelnom svetu.

Nastali su kao pokret koji se ironijom i humorom obrušavao na pravoslavnu sektu zilota na forumu krstarice. Za ovo su koristili pričaonicu pod nazivom "Club Religion". Takođe su izvrgavali ruglu kreacionističko "učenje" o nastanku života, no ovo nije deo priče. U jednom trenutku, njihovo kafanče je zatvoreno bez objašnjenja...

Izlazak iz Egipta Od ovog trenutka događaji poprimaju interesantne, biblijske razmere. Dalji razvoj dešavanja pokazaće da se sve pobune uvek izvode po istom scenariju. Prvobitna zabrana (bez obzira da li se radilo o drvu života, izlasku iz Egipta, Pobuni na brodu Baunti ili napuštanju Krstarice) koja pokreće nezadovoljstvo, odlazak, vreme krize, pregovori, obećana zemlja... Neočekivani potez moderatora foruma izazvao je zbunjenost i nezadovoljstvo. Svi su čekali bar nekakvo objašnjenje.

Vremenom se pokazalo da najsumnjivije ličnosti nisu imale nikakvu krivicu i da se zapravo radilo o sitnoj ljubomori severnog moderatora.

Kafana je ponovo otvorena, ali bez objašnjenja. Ovo nije bilo dovoljno, a bilo je i suviše kasno. Pobunjenički klub osniva poseban forum na kojem nastavlja svoje razuzdane, duhovite i sulude diskusije. Sv Jacob opravdao je poverenje masa. U kratkom vremenu, ometan Metlom, uspeo je da stvori lepuškast sajt na kojem je bilo slobode i moderatora. A ni teme nisu manjkale.


Lutanje pustinjom U određenom trenutku počeli su prigovori i nostalgija. Teško je ne setiti se onog:

"zašto nas izvede iz zemlje misirske gde smo imali hleba i mesa u izobilju i belog luka i crnog luka?"

Pojedini članovi polako pokušavaju da se na prstima vrate na Krstaricu, spremni da prihvate uslove. U međuvremenu, Egipćani pripremaju poteru sa željom da vrate roblje. Zadržavaju ravnodušan, pomalo ironičan, pomalo osion stav i čekaju... Takođe, šalju pregovarače...

Gospoja Šiva Pregovarač stiže i sa sobom nosi beli pregovarački avatar. Na kojem ipak ne nedostaje krvavo crvena boja. A malkice se vide i zubi. Prastari simbol agresije. Iza avatara nastupa doajen, mudra gospoja koja ne napada, ne kudi. Strpljivo objašnjava i izliva blagonaklonost.

Razborita je i dobro taktički organizovana. Šalje izvidnice na okolne dune. Teško naoružanje nije izgleda ni ponela. Svesno žrtvuje čitavu priču i ustupa je jacobincima kao dokaz dobre volje.

Jacobinci polako počinju da pune CLub Religion komentarima.

S boka nastupa Hm koji taktički, u pravim trenucima zabada nepogrešivo kratke komentare.

Jacobinci su opkoljeni. Od obećane zemlje deli ih čitavo more...

Lik i delo baba Tijane U Clubu Religion sve je življe.

U jednom trenutku na scenu stupa zagonetna ličnost - baba Tijana. Baba sa kalašnjikovim. Ne obazire se ni levo ni desno. Prvo pitanje joj je "Kud odoše one čipke?" U obe kafane zavladao je muk. U sledećih par sati na Clubu Religion nije postovano ništa.

Jasno je, baba Tijana je čudo koje treba da rastavi more i omogući jacobincima da se oslobode potere i konačno stignu u obećanu zemlju. Prorok, koji je od ranog jutra i prvih nezadovoljstava naslućivao neophodnost ovakvog zahvata sklepao ju je na brzinu i pustio sa lanca kada je gotovo već bilo dockan.

Interesantno je međutim, sledeće. Mada je bilo prilično jasno i prozirno ko je baba Tijana i kakva joj je uloga, bilo je sveta koji je verovao da je u pitanju obavezno neko od Egipćana. Želja za povratkom stvarala je halucinacije nad vrelim pustinjskim peskom. U baba Tijani neki su videli Vilu, neki mitu, neki ringlu a neki i samog Šakala.

Idite i širite radosnu vest

Kao što hrišćanstvo nije imalo izgelda da se raširi među Jevrejima, tako ni jacobizam nije mogao opstati na Krsti. I zato je mudri Jacob rekao - Idite među narode i širite radosnu vest. Jacobizam je sloboda.

I poletele su PP poruke. I svet je počeo da dolazi i interesuje se za Jacobizam. Da li će preživeti kao istorijski pokret, ili će nestati u burama spama, ne zna se.

No, jasno je, ukoliko jacobizam postane svetska religija slobode, za ovo će pre svega biti zaslužni oni koji nisu prelazili more, već naknadno pridruženi, koji su čistog srca prihvatili prirodnu slobodu forumskog izražavanja u koju veruju jacobinci.


Preuzeto sa zvaničnog sajta jacobinaca http://jacobizam.4rumer.com/index.htm