Словенија

Извор: Нециклопедија
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Republika Slovenija Република Словенија
Zastava slovenije.jpg
Coat of Arms of Slovenia.svg.png
(Застава) (Грб на застави)
Химна: Здрављица (живили!)
Гесло: "Буаха, ми суо у ЕУ, а ви нисте!"
Map of slovenia.png
Површина Нико не зна
Број становника вероватно мање од 100
Службени језици Аустријски,Италијански
Званична валута Толар, гузолари и евроценте
Главни град Љубљана
Политичко уређење Parodija
Председник Јанез (de јure)
Премијер Барут Пахор
Региони Северна граница
Јужна граница
Источна граница
Западна граница и обала
Централни део државе
Национални хероји Јанез
Национална маскота Кекец
Сличне државе Ватикан, Обала Лозоиваче

Република Словенија је једна од држава чланица колонија Европске Уније. Настала је као изрод пропалог брака Срба, Хрвата и Словенаца из 1318. када су се уејдинили у јединствену државу. Такође је и држава чланица вазал Северноатланског победничког јебачког војног савеза, што у преводу значи да је Словенија само једна од много држава чланица САД. На северу се граничи са Аустријом, југу и истоку са Хрватском и на западу са Италијом.

Историја[уреди]

За сада још увек није научно доказана када тачно почиње историја Словенаца.

Привреда[уреди]

Привреда Словеније са базира на продаји и препродаји производа. Тако нпр. Словенци откупљују воће од Србије, Македоније, Босне и Херцеговиен, Хрватске, направе сок од њега и продају га по дупло већој цени у земљи у којој су купили сировине. Словенци поред тога имају и творану веш машина Горење, два дућане Меркур и Меркатор, и творану автомоблиа Марибор (ТАМ).

Култура[уреди]

Слповенци су за разлику од својих бивших сународника Срба, Хрвата и Шиптара, веома културни. Увек ће вам се јавити када вас сретну. Уопште не псују јер у Словеначком речнику псовке не постоје, а и законом су строго забрањене. Не причају док једу и за столом су веома културни, не подригују и не прде у јавности и увек су насмејани и весели сумња се да је то под утицајем јаких дрога.

Шпорт[уреди]

Боћашка репрезентација

Словенија је веома шпорташка земља, позната по веома добрим спортистима. Најпопуларнији спорт у Словенији је боћање, и Словеначка боћарска репрезентација је већ 19 година носилац титуле шампиона Европе и Света. У Словенији има преко двеста боћарских клубова, а најпознатији су ОБК (омладниски боћарски клуб) "Треће доба" из дома пензионера "Треће доба", Љубљана, ОБК "Лавови" из пензионерског дома "Мировина", Марибор, БК "Сшпортска омладина" Љубљана, као и многи други. Поред боћања у Словенији су такође популарни зимски спортови попут уметничког клизања на леду, скијања и санкања.