Дејвид Коперфилд

Извор: Нециклопедија
Иди на навигацију Иди на претрагу
Дејвид Коперфилд

Дејвид Коперфилд је један од највећих превараната XX века. Предвиђала му се блистава каријера неуропсихијатра, због његове јединствене способности убеђивања људи да више верују њему него сопственом разуму. Одабрао је каријеру класичног преваранта.

Највеће преваре Дејвида Коперфилда[уреди]

Упозорење: наредни текст раскринкава неке од највећих Коперфилдових превара. Уколико и даље желите да задрто верујете како је он „фин чика“, не читајте даље.

Вентилатор[уреди]

Наводно, Дејвид и девојка се пењу на платформу поред које се налази огроман вентилатор. Пролазе кроз њега, с друге стране излази само дим, а онда се (уз варнице и експлозију код вентилатора) појављују усред публике.

Раскринкавање[уреди]

Овде налазимо све стандардне елементе Коперфилдових превара: лепу девојку, много дима, ветар који му мрси косу, и Ајнштајнову формулу из теорије релативитета: .

Када Дејвид и девојка прођу кроз вентилатор, они уопште не нестају. Заправо се крећу брзином светлости ка средини публике. Будући да је брзина светлости већа од брзине при којој људски вид може пратити објекат који се креће, нико не примећује да се управо ово догађа. Ево детаљнијег објашњења како је то могуће.

може се записати и као (енергија подељена масом једнака је квадрату брзине светлости). Познато је да је брзина светлости () невероватно велика, а маса Дејвида и његове асистенткиње () константна је. Из Ајштајнове формуле следи да је за овај подухват потребна огромна количина енергије. Наравно, огроман вентилатор није коришћен само за ефекте ветра.

Када се Дејвид и девојка попну на платформу, вентилатор се окреће максималном брзином, стварајући огромну количину енергије. Заправо, ствара толико енергије да управо у моменту када Дејвид и асистенткиња достигну брзину тунеловања светла на платформи прегоре (отуда варнице и експлозија). Након тога, Дејвид и девојка појављују се у средишту публике, сви тапшу и све је у реду.

Метаморфоза[уреди]

Наводно, на сцени је постоље, изнад њега у ваздуху платнена кабина. Кабина се спушта, из ње излази асистенткиња, неко време плеше с Дејвидом а затим га везује у кабину, која се затим одваја од постоља. Асистенткиња подиже испред себе бели чаршав, али само након неколико тренутака Дејвид је тај који одбацује чаршав, док асистенткињу налазимо везану у кабини.

Раскринкавање[уреди]

Сензационално, заводљиво, дахоодузимајуће и бездејвидско.

Читава превара урађена је у потпуности без Дејвида.

Превара почиње с асистенткињом #1 обученом као Дејвид. Она стоји на платформи, спушта асистенткињу #2 (која је у кабини), и неко време плешу на постољу. Онда асистенткиња #2 везује асистенткињу #1 у платно, и подиже лажног Дејвида у ваздух.

У овом моменту асистенткиња #1 скида костим у кабини, а асистенткиња #1 подиже чаршав с постоља. Из чаршава испада још један костим Дејвида и пада на постоље.

У тренутку када асистенткиња #2 подигне чаршав изнад себе, моментално ускаче у Дејвидово одело и навлачи га преко главе. У секунди лажни Дејвид граби чаршав у ваздуху и баца га с постоља.

Лажни Дејвид сада гестикулира да се кабина у ваздуху отвори. Како је асистенткиња #1 већ скинула Дејвидов костим, сви виде девојку, и уверени су да су Дејвид и девојка у тренутку заменили места.

Снег[уреди]

Наводно, из Дејвидових руку изненада полеће снег, и убрзо пада по целој сали.

Раскринкавање[уреди]

Гледаоци који седе на балкону су Дејвидови људи. Разлог због ког их је запослио је врло једноставан. Једна реч: перут.

П. С. Неке од пахуљица су стварно велике.

Тринаест[уреди]

Наводно, на сцени се налази платформа са тринаест столица. Дејвид тражи од публике да устане са својих седишта. Доноси неке лопте за које каже да су челичне, иако изгледају као лопте за плажу. Ове лопте баца у публику и објашњава да док траје музика сви бацају лопте даље, а кад музика стане, они код којих се затекну лопте изађу на бину. Након што се сви попну на бину, Дејвид одабира тринаесторо који се пењу на платформу, а остали остају са стране као сведоци. Са свих страна платформе поставе се завесе, а гледаоцима унутар дају се лампе, којима они машу и светлост се провиди кроз завесу. Након овога, цела платформа се подиже 1—1.5 м. Дејвид склања завесу, и на платформи нема гледалаца. Појављују се са задње стране гледалишта.

Раскринкавање[уреди]

Када Дејвид баца лопте у публику каже да су челичне, на шта се сви смеју и претпостављају да су то лопте за плажу. Заправо, направљене су од специјалног материјала измишљеног управо за ову превару. У питању је веома магнетичан материјал, и људи с јаким магнетским особинама га привлаче. За време одскакања лопте дођу управо до оваквих људи. Након што се сви попну на сцену, Дејвид склони најмање магнетичне људе са стране да буду сведоци. Остали се пењу на постоље. Када се постоље подигне, огроман магнет са задње стране гледалишта се активира, Дејвид склања завесу с постоља и људи изнутра излете и пролећући изнад глава публике долећу до задње стране гледалишта. Магнет је врло јак, те они лете толико брзо да их нико не види. Разлог због ког је било неопходно да се платформа најпре подигне у ваздух је једноставан: могуће је да у публици има још магнетичних људи, и упропастило би превару уколико би и они полетели уназад, па је Дејвид морао да упери магнет тако да делује само на људе с платформе.

Нестанак Кипа слободе[уреди]

Наводно, места за гледаоце уређена су на острву недалеко од Кипа слободе, и тамо се налази и сам Дејвид. Кип се види између два висока торња. Затим се између тих торњева подиже велико бело платно, што сакрива статуу. Када се платно спусти, статуе више нема. Платно се поново подиже, и када се спусти, гледаоци виде кип опет на свом месту.

Раскринкавање[уреди]

Ово је превара која најупечатљивије показује колико Дејвид потцењује своју публику. Веома је очигледно како је учинио да кип „нестане“.

Када се платно подигло први пут, Дејвидови помоћници једноставно су срушили кип на земљу. Након спуштања платна, гледаоци нису видели кип како стоји, па су претпоставили да је нестао. Да се платно спустило још мало, видели би статуу како лежи на земљи.

Када се платно подигло по други пут, Дејвидов тим часком је поставио кип назад у стојећи положај. Платно се спушта, и статуа се „вратила“.

Портал[уреди]

Наводно, Дејвид се с гледаоцем пење на платформу која се налази изнад публике, одатле нестају и појављују се на Хавајима.

Раскринкавање[уреди]

Ова превара дизајнирана је у сарадњим с врхунским научницима са MIT-а, и у њој фигурише први функционални прототип телепортера виђеног у хит ТВ-серији Звездане стазе. Сам уређај је округла плоча, око 60 цм у пречнику. Једна таква плоча уграђена је у платформу изнад публике, друга је постављен на Хаваје. Када се плоче активирају, плоча пошиљалац раставиће све што је на њој на молекуле, затим послати информације о конфигурацији плочи примаоцу, где ће молекули бити склопљени.

Технички детаљи овог уређаја неће бити објављени овде, али се, уколико се довољно тражи, могу наћи на Интернету.

Тестера смрти/Ласер[уреди]

Наводно, тестера или ласер пресече Дејвида на два дела; у превари с тестером горња и доња половина се раздвоје, док се у превари с ласером горњи део Дејвидовог тела држи рукама за његове ноге, које ходају по сцени.

Раскринкавање[уреди]

Заправо, ово уопште нису преваре. Многи не знају да је Дејвид рођен само с горњом половином тела. Кад је био дечак, отишао је у фабрику, где су му израдили доњу половину тела. Контролише је даљинским управљачем уграђеним у мозак.

У превари с ласером показао је како одваја горњу половину тела од доње. Али мора бити пажљив: ако не одржава равнотежу, могао би пасти, а да му ноге остану да стоје. Што се тиче питања шта се дешава с ногама док Дејвид расте, одговор је једноставан. Сваке године за рођендан мајка му поклони ганц нове ноге (јер је изгубио Клаудијине). Он користи ту предност за ове преваре.

И поред тога што је преварант, Дејвид Коперфилд је уметник: од овако обичне ствари успева да направи шоу.

Летење[уреди]

Наводно, Дејвид се подиже изнад сцене, лебди, преврће се, лети кроз прстене, у затвореној стакленој кутији, хода по доњој страни поклопца кутије док асистенткиња хода по горњој, лети с девојком из публике у рукама, и на крају одлази с орлом. Након изласка из сале у којој је наступао, Дејвид одлеће увис.

По његовој прочи, требало му је седам година да спреми ову превару.

Раскринкавање[уреди]

Ово је најкомплекснија превара Дејвида Коперфилда. Неки извори наводили су бесмислице: да је цела сцена заправо огроман провидан базен у ком Дејвид једноставно плива (ово тумачење је брзо одбачено, јер је јасно да орао не може летети кроз воду), или да се једноставно нагутао много хелијума (због чега не прича током извођења). Права истина сасвим је другачија.

Потребно је припремити неке ствари (врло је битно да се никакве замене не користе):

 1. пар ципела од челика за Дејвида Коперфилда;
 2. неколико парова магнетних ципела за Дејвидове асистенте;
 3. много белог лука, колико год Дејвид може да поједе;
 4. много чичак-трака које се могу прикачити на сваку тканину;
 5. велика челична платформа, величине позорнице;
 6. посебно направљена машина која по специјалној формули производи хемијски гас назван ДНБЛ — Дим за Неутралисање Белог Лука;
 7. свемирски брод димензија идентичних као сала у којој Дејвид наступа.

Већи део од оних седам година које је потрошио припремајући ову превару, Дејвид је провео ишчекујући ванземаљце и вребајући прилику да им украде свемирски брод. Када је то успео, унајмио је мајсторе да преуреде спољашњост и унутрашњост свемирског брода да изгледа као сала. Унутар су добро причврстили челичну платформу и уградили чичак-траку у свако седиште.

Један час пре наступа, Дејвидови асистенти обувају магнетне ципеле које приањају уз челик и омогућују им да природно ходају. Дејвид обува челичне ципеле. У случају да ово побркају, Дејвид не би могао да изведе превару, па све раде јако пажљиво. Последња ствар коју Дејвид уради приликом припрене за наступ јесте да се наједе белог лука, колико год може. У почетку му је ово било јако непријатно, али схватио је да је то једини начин за извођење ове преваре.

Напуњен белим луком, Дејвид је спреман за полетање. Дејвид ову превару ради на крају представе како би свемирски број могао полако да одлети у свемир, где нема гравитације. Свемирски брод се помера тако полако, тако мирно, да то нико и не примећује. Један гледалац, који није желео да се представи, испричао је да је, када је отворио излаз за случај опасности како би прошверцовао своју девојку унутра, викнуо: „Шта ког...!“

Када свемирски брод дође до границе атмосфере, заустави се и чека прави моменат да продужи. Када Дејвид заврши са свим осталим преварама, брод излази из атмосфере (наравно, унутар се налази довољно упумпаног ваздуха да публика дише). Дејвидови асистенти носе магнетне ципеле па су прилепљени за позорницу; гледаоци су причвршћени за седишта чичак-траком; Дејвид је једини у бестежиском стању.

Летење у бестежинском стању веома је тешко. Дејвид је као мали бежао с часова физике, али је током припреме ове преваре разговарао с једним професором, који му је објаснио да човек у бестежинском стању не може да контролише своје кретање јер нема на шта да се ослони. Трећи Њутнов закон каже: „ако објекат A делује неком силом на објекат B, тада објекат B делује силом истог правца и интензитета а супротног смера на објекат A.“ То значи: уколико Дејвид отпусти гас наниже, отпуштен гас ће га погурати навише. Ова сила није уочљива у свакодневном животу, али омогућује Дејвиду контролу његовог кретања у бестежинском стању. Будући да се Дејвид најео белог лука, има довољно гаса. Бели дим свуда по позорници није обичан дим за ефекте већ ДНБЛ, како публика ништа не би осетила.

Будући да је врло тешко контролисати испуштање гаса, Дејвид није успео из првог пута. Помогле су му кинеске вежбе дисања. Када је успешно успоставио контролу испуштања гаса и на уста и на задњицу, увежбао је следеће елементе:

 • Салто уназад: На основу физичког закона који каже „ако погурате горњи крај вертикално постављеног штапа надесно а доњи крај налево, штап ће се окретати у смеру казаљке на сату“, Дејвид истовремено испушта гас на уста и на задњицу и тиме постиже салто уназад (као што се кружни ватромет окреће кад се ракетице запале);
 • Летење у стакленој кутији: У кутији нема ДНБЛ јер је кутија добро затворена па се мирис не шири. Дејвид се претвара да је срећан унутра, али мора да подноси сопствени гас. Уколико га асистенти не ослободе довољно брзо, онесвестио би се.
 • Ходање по доњој страни поклопца: Када се асистенткиња попне на поклопац кутије, њене ципеле приљубе се уз Дејвидове, будући да су њене магнетне а његове челичне.
 • Лет с девојком из публике: Пошто девојка из публике не носи ништа, тј. не носи магнетне ципеле, свакако би лебдела. Међутим, онда то не зна, није пробала, а један од Дејвидових асистената све време је као случајно држао руку на њеном рамену; заправо је вршио притисак да би је држао уз под.

Дејвидово летење траје прилично дуго. На самом крају, када остане скоро без гаса, орао му помаже да одлети са сцене. Будући да је Дејвид у бестежинском стању, орлу је лако да га однесе.

Када се све заврши, публика устаје и аплаудира. Дејвидови помоћници врло су добри пилоти, јер би се брод разбио о земљу у случају да слети пребрзо, а ако би слетео преспоро, публика би приликом устајања осетила бестежинско стање (мислећи: „Ох, то је магија Дејвида Коперфилда!“), али би треснули о под само неколико тренутака касније.

Најтежи и најопаснији део ове преваре је лет ван позоришта. Дејвидов говор током представе садржавао је скривену поруку ванземаљцима: „Украо сам вам свемирски брод. Зар не знате да инсталирате безбедносни систем? Хахаха! Интелигентна бића? Не ви! Хахаха!“ Тиме је коначно привукао пажњу ванземаљаца који су тражили свој брод. Они су били у другом броду и усисали Дејвида унутра, а из угла публике изгледало је као да Дејвид одлеће навише. Шоу се завршио, али Дејвид је киднапован. Срећом, имао је још мало гаса у телу.

Највећа превара[уреди]

Наводно, Дејвид је имао интимне односе с Клаудијом Шифер.

Раскринкавање[уреди]

Милка Цанић потврдила је да је она изигравала Клаудију, како би јој Дејвид магијом подарио осмех Мона Лизе.