Дванајест

Извор: Нециклопедија
Иди на навигацију Иди на претрагу

Дванајест је двоцифрен број који је већи од броја једанајест, а мањи од броја тринајест, а понекад и од броја четрнајест.

‘Вако се пише: 12

Историјат[уреди]

Многи извори указују да се број дванајест појављује још у прекамбријско доба, када је Исидора Бјелица свршила трећи, те кренула у четврти разред О.Ш. Ови извори се позивају на ситан вез који датира из тога доба, а који је имао дванајест клота и исти толики број (дакле дванајест) фркета. Мустра коришћена за ову фосилизовану мушему је управо она која се најчешће користила на тадашњим часовима домаћинства, а које је Исидора Бјелица са успехом похађала и које је све је свршила са добром оценом три. У доба Сумераца се број дванајест такође писао. У доба Египћана се број дванајест такође употребљавао у древним пирамидама. У доба старе Грчке стари Грци су избројали чак дванајест олимпијских богова (иако их је заправо био пун к-ПИИИП-р-ПИИИП-ц).

Математичке изведбе[уреди]

Према Willson-Bauer-Hichchok-Thompsom-Ludwig-Feredontovom правилу о узајамном сфено-птеонодактилно-корпускуларном равнотежном закону тригонометријско-валеризованом односу маса и диригованим нано-технолошким законитостима правила односа сила и енергије, број дванајест се добија из следећих математичких константи:

13-1=12

Где је 13 једнако тринајест, 1 једнако један, а 12 је једнако дванајест.

Магијски значај[уреди]

Не постоји, наравно. Магију су измислили маштовити бајко-писци.

Практичан значај[уреди]

У самопослузи, пекари, пошти, банци, радној организацији и свакодневном животу.

Е,[уреди]

има и број петнајест.

Литература[уреди]

Марјановић К. (1856) Бојанка: Радост бројева, Завод за упитнике и наставна умива, Београд.