Бобан Рајовић

Извор: Нециклопедија
Иди на навигацију Иди на претрагу
Бобан Пироман и Косачи

Бобан Рајовић, познатији под уметничким именом Бобан Пироман, естрадни уметник и најпознатији металац са наших простора. Рођен је и одрастао је у Обали Лозоваче. Као двадесетогодишњак је основао један од првих хеви-метал бендова на нашим просторима звани Косачи. Бенд у почетку и није био тако популаран све док није био тако популаран све док нису објавили ултра-мега-екстра хит "Усне боје вина". Убрзо након тога га опажа Саша Поповић и нуди му 100.000$ да постане звезда Великог шоуа, на шта Бобан пристаје. Убрзо добија надимак Пироман пошто је на својим наступима често користио пиротехничке ефекте.

Песме Косача су у почетку биле инспирисане друштвеном критиком, све док почетком великог срања прешли на бруталније мотиве попут наслине смрти, силовања, убиства, као и неке сатанистичке поруке, а најчешће се јављају мотиви горења ватре попут пожара и експолозије. Тако су Косачи од изворног heavy metal-a стигли до бруталног death metal-a (мртвачки метал). Бобан Пироман и Косачи су веома популарни широм међу младима Србије, Јапана, Немачке, Аустрије, Уједињеног Краљевства и САД. Међутим Бобан и његов бенд су често мета оптужби Веље Илића и Српске Православне Цркве. Наиме конзервативцу Илићу и СПЦ-у сметају текстови Косача који отвпорено пропагирају сатанзам и позивају на насиље, а као пример најчешће се наводи следећи стих:

Концерт у Подгорицу
Сте мислили да је готов, није више,
Ја ћу се назад вратити, побићу вас све!
У сјени, сам сам у мраку,
Младу девицу приносим на жртву Сотони!
Ја грабим маљ, разбијам јој лице,
Свуда пршти крв, разбеснеше се звери!
Зомбији се буде, из гробова излазе,
Највеће убице, психопате и крвници!
О Сотоно послушај жеље наше,
Закољи све, нека их прогута тама!
Глава ми пуца од бола, осећам пламен,
Газим путањама смрти, по лешевима до колена!


Сте мислили да је готов, није више,
Ја ћу се назад вратити, побићу вас све!

Али и поред великог броја противника, Бобан и Косачи су и даље веома популарни, што наравно доприноси њихова продукцијска кућа. У припреми је нови албум под називом "Прст у око забићу ти дубоко" на коме ће се поред пет нових песама наћи и два највећа хита, "Усне боје вина" и "Пукло срце", као и преводи песама група Cannibal Corpse и Dimmu Borgir.