Александар Станковић Ацкан

Извор: Нециклопедија
Иди на навигацију Иди на претрагу
AcaStankovic.jpg

Александар Станковић (рођен 7. Августа 1982 године, Ниш), познатији као Ацкан, био је српски јунак, просветитељ, видар и један од највећих бунтовника против турског зулума у време после косовске битке. Постао је познат након велике битке у којој је Ниш ослободио од турака. Не могавши више да трпи зулум и харач који су турци наметали локалном становништву, кренуо је сам на тврђаву и направио невиђени покољ. Сматра се да је тада страдало око 36000 турака. Оштећења на тврђави су јасно видљива и након неколико векова. Касније је ово јунаштво приписано другима, али пронађени записи из тог доба јасно упућују на Ацкана.

Биографија[уреди]

Те вечери, 6. Августа 1982 године, небо се нагло разведрило након пуна 3 месеца. Тмурни облаци су нестали и на ведром небу је засјала једна звезда. У целом селу је био мрак. У омањој кући на крају улице светлост се пробијала кроз прозор. Из куће су се чули јауци. Сви мештани су били ван својих кућа и са нестрпљењем гледали у врата чекавши да их неко отвори. Знали су да ће се догодити чудо, али какво нису могли ни да сањају. Јауци су се чули све до сванућа када је у селу настао мук. Врата куће су се лагано отворила и из куће је изшетао дечак, тек рођен. Погледао је у збуњену масу. Сви су одмах приметили бистрину у његовом погледу и до тада невиђену лепоту. Господски став и држање. Знали су да је то он. Будући вођа. Храбар и неустрашив. Човек рођен да би чинио велика дела и пружао помоћ другима. Ацкан је то и чинио.

Животна дела[уреди]

Поред Ацкановог најзапаженијег дела због кога ћемо му увек бити захвални, Ацкан је познат по бројним делима која су уклесана у камен. Ацкан је натерао Николицу да га погледа, Џемсија да засади цвеће у клубу Бандит, Николу да не прича о snowboard-u, Кизу да не касни, Џалета и Мишка да не пију, Коју да не гледа утакмице, Брацу да пусти косу, Пецу да не буде кум...

Препознатљивост[уреди]

Ацкан је пре свега препознатљив по специфичном стилу облачења (кашмир и торбица), телефонским разговорима и реченицама Зајебао век и Идем нешто да завршим. Љубазан, духовит и увек спреман на разговор. Лепота је његово друго име. Интелигенција му је презиме.

Ацкан данас[уреди]

Након учињених бројних добрих дела, Ацкан се данас повукао да у миру проведе остатке свог живота. Често га виђају како за шанком ружама скида трње и како у пратњи своје деце (Кире и Луке) шета мрачним тврђавским сокацима подсећајући се на прелепе дане своје младости. Да ли ће једнога дана Ацкан само нестати без трага и гласа, остављајући многима вечити ожиљак на срцу због немогућности да га упознају, остаће тајна.

Спољни линкови[уреди]

1. Ацкан на Facebook-u.
2. Клуб Ацканових фанова.