Њиндоњс

Извор: Нециклопедија
Иди на навигацију Иди на претрагу

Њиндоњс


Производ фирме Мицрософт (Microsoft Corporation, One Microsoft Way, Redmond, WA 98052-6399) који служи за гушење вашег скупо плаћеног хардвера. У пракси се показало да користи све познате методе из овог домена.


Историјат[уреди]

First windows.jpg Овако је почело 1985 године


1985: Њиндоњс 1.0, 1987: Њиндоњс 2.0, 1990: Њиндоњс 3.0, 1993: Њиндоњс фор Њоркгроупс 3.11, 1993: Њиндоњс ХТ.1, 1995: Њиндоњс 95, 1996: Њиндоњс НТ Њоркстатион 4.0, 1998: Њиндоњс 98, 1999: Њиндоњс 98 Сецонд Едитион, 2000: Њиндоњс Миллениум Едитион(Њиндоњс Ме), 2000: Њиндоњс 2000 Профессионал, 2001: Њиндоњс ЏП, 2001: Њиндоњс ЏП Профессионал, 2001: Њиндоњс ЏП Хоме Едитион, 2001: Њиндоњс ЏП 64-бит Едитион, 2002: Њиндоњс ЏП Медиа Центер Едитион, 2002: Њиндоњс ЏП Таблет ПЦ Едитион .........

Меморија[уреди]

Основна меморија му је хард диск, а РАМ меморија је помоћна (ако је уопште и користи).

Процесор[уреди]

Повећање заузетости процесора увођењем беспотребних команди и веома потребних чекања на извршење беспотребних команди.

Развој[уреди]

Основни језик којим је развијен Њиндоњс је Висуал Басиц, који се опет ослања на Ц++, а он се ослања на Ц. Да би овако сложена структура могла радити, користе се разни скрип језици као што су Перл и ЈаваСцрипт (иако вам то неће признати ни за живу главу, јер је појам Јава у фирми Мицрософт строго забрањен).

Оптимизација[уреди]

Пошто никада нису задовољни величином генерисаног кода, у постојећу верзију Њиндоњса уграђују се нове функционалности као што су: извршење игрица у позадини без знања корисника, стална комуникација путем интернета са непознатим сајтовима, доњнлоад свега онога што вам није потребно али може фино да вам напуни основну меморију Њиндоњс-а, односно хард диск.

Подизање оперативног система[уреди]

Процес подизања Њиндоњса је мистификован од стране саме фирме Мицрософт. Истраживања независних фирми дала су ипак одговор на то зашто је потребно толико времена да се сам оперативни систем подигне. Процес изгледа овако: приликом укључења рачунара прво се подигне мали програм који је смештен у ЕПРОМ-у ваше матичне плоче. Он препознаје све хардверске елементе вашег рачунара, локацију где се налазите, просечну вредност температуре у вашој општини, тренд пораста или опадања ваше плате, количину електростатичког наелектрисања подлоге на којој се налази рачунар и однос НАСДАЉ (www.nasdaq.com) вредности индекса у односу на варијансе електромагнетног зрачења сунца у току године. То су кључни параметри који одређују укупно време подизања ваше машине. Да би се могле извршити овако сложене калкулације, сам Њиндоњс се интерно подигне (у сигурносном моду), покрене Еџцел и изврши калкулације. Након преузимања потребних вредности, спусти се Еџцел, а затим Њиндоњс. Сада креће ново подизање Њиндоњса у незаштићеном моду (који није могуће мењати) и оно траје у складу са прорачунатим временом, док се корисник замајава приказом подизањa насумично одабраних сервиса или слика.

Заштићени и незаштићени мод[уреди]

Заштићени мод представља врхунску тајну саме фирме, толико тајновит да нико до сада није успео да га оствари у нормалном режиму рада Њиндоњса. Корисници сматрају да ће повећати сигурност својих рачунара инсталирањем Мицрософт Патцх-ева, али њихова једина сврха је да и даље држе Њиндоњс у незаштићеном моду рада.

Кориснички интерфејс[уреди]

Он је последица вишегодишње успешне студије рађене у самој фирми Мицрософт. Њен крајњи циљ је и остварен: тадашња госпођица Мелинда, чланица тима, удала се за господина Била Гејтса. На основу искуства стечених у овој студији даљи развој корисничког интерфејса кренуо је од лоше ка горој копији Мац решења. Као последица више приватних судских тужби у УСА којима су тужиоци тражили обештећење од Мицрософта за изврнуте ручне зглобове због употребе миша, оштећење вида, далтонизам, губитак косе и прекомеран раст ноктију, сама фирма је исказала бригу за глобалне светске проблеме (економија, здравље, глобално отопљавање и вредност Мицрософта на берзама) и основала Бил и Мелинда Гејтс Фонд (www.gatesfoundation.org).

Релативистичка технологија[уреди]

Одласком Мелинде у брачне воде уведена је релативистичка технологија преузета из света управљања сателитима. У питању је дилетација времена, односно свако има своје време: корисник једно, а Њиндоњс друго. Свакако, то се најбоље види када нешто инсталирате или копирате, јер временски клизач показује квантне скокове у времену које тече за Њиндоњс, а корисник има своје.

Relativnost.JPG

Квантни скок Њиндоњса (10 секунди, а време кориснику пролази)

Даљи развој[уреди]

Прекретницу у развоју метода за гушење вашег хардвера представља појава Њиндоњс Медиа Плазер-а, као врхунског алата којим је могуће остварити потпуну блокаду вашег рачунара, без обзира на количину новца који сте уложили у њега. Заснива се на познатој технологији остваривања интерне мреже унутар вашег оперативног система, путем које се врши непрекидна двосмерна комуникација са свим непотребним компонентама оперативног система. О сложености ове технологије довољно је рећи да је користи НАСА (www.nasa.gov) за управљање лансирањем Спејс Шатла, што се понекад да приметити када покушате да покренете МП3 садржај. Време да почнете слушати музику једнако је времену потребном Спејс Шатлу да стигне у орбиту.